K rozvoju smaltovníctva na Slovensku došlo v 2. polovici 19. storočia., hoci smaltovanie drahých a farebných kovov bolo známe už od staroveku. Smalt je ľahko taviteľná sklovitá hmota, ktorá chráni kovový podklad pred koróziou a zároveň je i ľahko...
+
Čierny zadymovaný riad je pri vývoji hrnčiarstva reliktom, ktorý siaha až ku koreňom európskej stredovekej keramiky. Pri vypálení čiernej keramiky sa používalo vlhké borovicové, brezové a jaseňové drevo z ktorého ostávalo veľa sadzí. Črep tak získal v peci čiernosivé zafarbenie.
(Foto: Strečno)
+
Medený riad sa začal používať od 17. stor. Takto bola vybavená kuchyňa na Krásnej Hôrke pred požiarom.
Varilo sa v závesných kotlíkoch nad ohniskom, alebo aj na trojnožke.
+
Zámožné vrstvy až do 14. stor. používali pri stolovaní na tekutiny nádoby z cínu. Len tí najbohatší vlastnili nádoby zo skla, alebo zo striebra. Keramika a drevo boli bežne rozšírené materiály pre výrobu nádob, ale na tekutiny neboli príliš vhodné kvôli svojej priepustnosti.. Experimenty s...
+
Fajansa bola európskou náhradou za luxusný čínsky porcelán. Ide o keramiku so špeciálnou cínovou glazúrou, ktorá zabezpečuje nepriepustnosť nádoby a dáva jej biely povrch pripomínajúci porcelán.
Nádoby sa ponárali do glazúry po prvom vypálení a maľovali sa farbami vypaľovanými pri vysokých...
+